Bibliotekernes udlån styrtdykker. Der er ikke grundlag for at udlåne CD’er. DVD’er og lydbøger følger lige efter. For ganske få år siden var det de næstmest, tredje mest og fjerde mest udlånte materialer. Google har reduceret forespørgslerne til bibliotekarerne til et minimum. Vi er allerede nu i den situation, hvor streaming og søgemaskinerne giver fri og lige adgang til viden med en succes, som bibliotekerne aldrig nogen sinde har været i nærheden af.
Vi ser den samme udvikling med bøgerne. For 129 kr. pr. måned tilbyder Mofibo ubegrænset adgang til et kæmpe udvalg af titler inden for alle genre, og vi har adgang overalt, hvor vi er. Det tilbud har foreløbig ca. 40.000 danskere benyttet sig af.
Læg dertil den benhårde konkurrence, der er mellem mobiltelefonselskaberne. For at gøre abonnementerne attraktive tilbyder teleselskaberne hele underholdningspakker med som f.eks. Telmore, der for 179 kr. ekstra pr. måned tilbyder Telmore musik, Mofibo, TV2 play, en masse magasiner, Min bio m.v. Dvs. hele den palet, som bibliotekerne tilbyder i dag.
Den udvikling rejser et helt naturligt spørgsmål om, hvorfor vi skal have en offentlig streamingtjeneste for bøger som eReolen. Bibliotekerne siger, at de med eReolen vil overføre bibliotekerne til nettet, men det er en sproglig tilsnigelse, for reelt er der tale om en offentlig teknologivirksomhed, der tilbyder streaming. Det er en streamingtjeneste, der i dag er i direkte konkurrence med Mofibo, og der vil helt sikkert også komme flere streamingtjenester til, som f.eks. nogle af de meget store globale spillere som Google og Amazon.
Vi kan i hvert fald konstatere, at streamingen har givet fri og lige adgang til musik. Omvendt må man slutte, at befolkningen er villig til at betale op til 99 kr. pr. måned for denne adgang, som er prisen for streamingtjenesterne.
Der er derfor ikke nogen grund til, at det offentlige går ind og blander sig, hvad den heller ikke gør. Der er i hvert fald ikke nogen politiker, der har ytret ønske om, at bibliotekerne skulle have en gratis, offentlig streamingtjeneste for musik, sådan som de havde i den fysiske verden.
Danmarks Biblioteksforening har krævet en offentlig, gratis streamingtjeneste for bøger. Man må uvilkårligt spørge hvorfor? Det koster altså kun 30 kr. mere at abonnere på bøger sammenlignet med musik. Foreningen stiller krav om en offentlig, gratis streamingtjeneste for bøger, men stiller ikke krav om en offentlig streamingtjeneste for musik. Hvorfor? Det er åbenbart de 30 kr. pr. måned, der gør forskellen mellem fri og lige adgang og ikke at have fri og lige adgang.
Men det er det selvfølgelig ikke. Formanden for eReolen siger, ”Mofibo ønsker tilsyneladende at placere sig samme sted som bibliotekerne, og det er fint for os, men det bør ikke resultere i, at alle danskernes adgang til digital litteratur skal begrænses for at tilgodese et enkelt firmas forretningsmodel”. Så det er åbenbart OK med en privat streamingmodel på musik- og filmområdet, men ikke på bogområdet. Og er det ikke netop de private streamingtjenester, der sikrer fri og lige adgang?
Der er helt overflødigt, at bibliotekerne kæmper en så hård kamp for retten til at have en bred offentlig streamingtjeneste, for det klarer markedet – uden om bibliotekerne – på samme måde, som vi ser med musikken. Der er nok heller ingen tvivl om, at streamingtjensterne for bøger vil blive bredt mere ud, end det de fysiske biblioteker evner i dag, fordi man sparer enorme udgifter til trykning, distribution, salg og markedsføring.
Men der er klar opgave for en smal offentlig streamingtjeneste for bøger, der formidler den smalle litteratur og børnelitteraturen eller rettere sagt den litteratur, der ikke måtte blive formidlet via de private streamingtjenester: ”et supplement til de kommercielle bogstreamingtjenester, ikke en konkurrent” ligesom filmstriben.dk.
I stedet for at kæmpe for eReolen burde man gøre alt for at hjælpe forfattere og forlag igennem den meget store transformation til en streaming verden, som kommer til at dominere bogområdet før eller siden.
Skriv et svar