37.654.264. Så mange besøgende var der ifølge Danmarks Statistik på de danske biblioteker i 2015. Problemet er bare, at det ikke passer.
Mange biblioteker er slået sammen med eller deler lokaler med borgerservice, turistinformation, eller er fysisk placeret sammen med andre kulturinstitutioner som biografer og kulturhuse, men statistikken skelner ikke mellem besøgende til bibliotekerne og til disse institutioner. Så når vi skal forny vores pas eller en turist kommer på besøg, så tæller det som besøgende i bibliotekets statistik på trods af, at det ikke har noget som helst at gøre med biblioteksvirksomhed.
Man kan også stille spørgsmål ved om folk, der kommer til f.eks. advokatvagten, sundhedsplejersker og studievejledning, skal tælles med i biblioteksstatistikken, for her lægger biblioteket jo blot lokaler til aktiviteter, der kunne være foregået i mange andre kommunale lokaler. Det er ikke heller ikke til at skille ud af statistikken.
Opgørelsesmetoden af besøgstallene er desuden usikker. Danmarks Statistik oplyser, at to tredjedele af bibliotekerne foretager en elektronisk totaloptælling, mens ca. en femtedel har foretaget en mekanisk/manuel totaloptælling. Resten laver stikprøvevise opgørelser over deres besøgstal. Man kan i hvert fald konkludere, at det ikke er en sikker måde at opgøre de besøgende på.
Men man kan ikke konkludere, som Danmarks Statistik gør, at der har været en stigning i antallet af besøgende til bibliotekerne. Det kan lige så godt være et stigende besøg i borgerservice og hos turistinformation.
Så det er fup og fidus, når Danmark Statistik præsenterer et så præcist tal, for den præcision har på ingen måde hold i virkeligheden. Og tallet er alt, alt for højt. Men man kan slet ikke udelukke, at det er borgerservice og de andre funktioner, der har gjort, at besøgstallene på bibliotekerne ikke har fulgt bibliotekernes katastrofale udvikling:
Siden 2009 er udlånet af CD’er faldet med 69 %, og der bliver snart ikke udlånt CD’er, og udlånet af fysiske bøger er faldet med 1 million om året. Sidste år blev lukket 35 filialer sidste år eller ca. 10 % af alle filialer. Udviklingen er meget klar: Digitaliseringen betyder, at der bliver færre og færre fysiske materialer på bibliotekerne, og biblioteket bliver noget meget andet, end det vi kender i dag. Bundlinjen er, at bibliotekerne befinder sig i en alvorlig krise, og at de står over for at skulle genopfinde sig selv. Den udvikling ændrer pyntede besøgstal ikke på.
Skriv et svar