Streamingtjenesterne sætter forfatterne og det skrevne ord under pres.
Streaming har en fundamental anden afregningsmodel, end den som vi kender fra den fysiske bog. Vi køber ikke en bog eller e-bog, men vi køber adgang til en database med 20 – 40.000 titler fra 99 kr. om måneden, og hvis man låner på eReolen er det gratis. Man behøver ikke at være den store økonom for at finde ud af, at der med streamingen forsvinder rigtig mange penge ud af markedet. Og det er langt flere penge, end dem man sparer ved ikke at trykke og distribuere bøgerne.
Bogmarkedet er en del år efter musikmarkedet. Musikerne har konstateret en markant indtægtsnedgang, men de har den fordel, at de spiller koncerter og kan dermed opretholde en nogenlunde økonomi. Men hvad med forfatterne? De kan se frem til en ligeså stor indtægtsnedgang, men det ligger absolut ikke i en forfatters DNA at optræde. Nogle forfattere tjener gode penge på foredrag, men langt hovedparten gør ikke. Så hvad skal forfatterne leve af?
Situationens alvor understreges af, at det allerede nu har været nødvendigt at lægge begrænsninger på de private streamingtjenester, fordi de ellers vil påvirke salget af de fysiske bøger for meget negativt. Det er i længden ikke en holdbar situation, og det åbne spørgsmål er, hvordan sikrer vi os, at der stadig er forfattere til at skrive bøgerne?
Den offentlige eReol ønsker helt naturligt at fortsætte bibliotekstraditionen med at stille bøger gratis til rådighed. Men hvis vi overfører dette princip på streamingen vil eReolen ikke blot udkonkurrere de private streamingtjenester. eReolen vil også forcere udviklingen væk fra de fysiske bøger.
Kulturministeren har besluttet, at der skal udarbejdes en analyse af bibliotekerne. Mit håb er, at ministeren ikke glemmer forfatterne, for uden forfattere er der ingen bøger. Og hvordan kan vi i en streamingverden opretholde fri og lige adgang til bøger?
Skriv et svar