Efter at have været tavs i en offentlige debat, erkender Danmarks Biblioteksforening nu, at der skal udarbejdes en strategi for bibliotekerne. Det sker i det seneste nummer foreningens magasin, Danmarks Biblioteker http://www.db.dk/files/DB0417.pdf.
Foreningens reaktion kommer efter, at der i sommeren har været en omfattende offentlig debat i medierne om bibliotekerne, der har taget udgangspunkt i min bog “Bibliotekernes krise – vejen til en ny lokal kulturpolitik”. Og naturligvis i kulturministerens annoncering af en ny strategi, som beskrevet her http://biblioteksvennen.dk/kulturministeren-igangsaetter-arbejde-ned-strategi-for-bibliotekerne/. Det er virkelig positivt, at foreningen nu melder sig ind i den helt nødvendige debat om, hvilken rolle bibliotekerne skal have i fremtiden, når der ikke længere er grundlag for at udlåne de fysiske materialer, og med et meget begrænset udbud af de digitale materialer. Mit bud på en ny strategi har jeg skrevet her http://biblioteksvennen.dk/bibliotekerne-staar-ved-en-skillevej/
– Det er meget tilfredstillede for mig, at vi ikke skal diskutere om bibliotekerne er i krise, men i stedet kan koncentrere sig om at klarlægge bibliotekernes rolle i fremtiden, siger Ole Münster. Det bliver en spændende proces.
Dansk Biblioteks Center er en fascinerende institution eller virksomhed. Jeg har faktisk besøgt det engang og kunne unde alle at prøve at komme ind i de lokaler og de steder, hvor de arbejder med de her centrale emner. Det er jo vigtig opgave, de løser. Nationalbiografien og bibliotekskatalogiseringen er centrale dokumenter for os alle sammen i et samfund som det danske, og heldigvis er Dansk Biblioteks Center også velkonsolideret og har en solid driftsøkonomi. Selskabet er karakteriseret på en ganske speciel måde ved at være ejet i fællesskab af staten og KL. Og det er her, vi har det nye i lovforslaget, nemlig at staten nu skal træde ud af det her og overdrage ejerskabet til KL, altså til alle kommunernes fælles i Danmark. Det bliver KL, der kommer til at eje det sammen med kommunerne. Det skal nok fungere udmærket, tror jeg, fordi det, som det også meget malende er beskrevet i bemærkningerne til lovforslaget, er en meget veldrevet virksomhed. Det Radikale Venstre støtter det gerne. Og der er en ting, jeg synes jeg vil notere mig i den her sammenhæng, som gør, at jeg endda smiler, og det er, at det konstateres, at den her virksomhed er så veldrevet, at man ikke har fundet opgaverne udbudsegnede. Det er første gang i mange, mange år, jeg har hørt det i denne sal. Det synes jeg er interessant. Tak for ordet.